måndag 17 oktober 2011

Kemikalier bakom många sjukdomar

Selmastudien följer 2.500 mammor och deras barn
Det berättade i Rapportnyheterna den 17 oktober 18-sändning. "Kemikalier kan ligga bakom många av de moderna gåtor. Det menar forskare som nu tittar på samband mellan miljöexponering och våra största folkhälsoproblem.
Selmastudien beskrivs som en av världens största studier i sitt slag. Forskarna följer 2.500 mammor och deras barn för att ta reda på hur kemisk exponering under fosterstadiet kan påverka utvecklingen av en rad sjukdomar.
-Om det finns en hormonstörande effekt skulle det kunna slå mot en lång rad biologiska mekanismer beroende på när i utvecklingsprocessen som kemikalierna påverkar, säger Carl-Gustav Bornehag, professor Karlstad universitet.
Hela populationen

Tidigare forskning visar att det finns ett starkt samband mellan allergiska besvär hos barn och mjukgörare som används i olika plastprodukter, som leksaker och plastgolv. Nu misstänker forskarna att den här typen av kemikalier också kan ligga bakom ADHD, diabetes, fetma och infertilitet.
-Det obehagliga med hormonstörande ämnen är att vi inte har bra metoder för att riskvärdera dem. De kanske påverkar oss på ett helt annat sätt än de klassiska kemikalierna och de påverkar en annan grupp, säger Carl-Gustav Bornehag.
-Kemikalieproblematiken har historiskt varit ett problem inom industrin för vuxna friska män. Den här kemikalieproblematiken påverkar hela populationen, fortsätter han.
Dålig kunskap

Trots att kemikalieproduktionen på 50 år ökat från mindre än 10 miljoner ton till över 400 miljoner ton per år, vet man väldigt lite om hur många av kemikalierna påverkar oss i långa loppet.
-Klassisk kemi handlar om att när man exponerar råtta eller mus, så dör de eller får en skada och du ser direkt vad det handlar om. Nu kanske det är så att det här inte har någon betydelse för råttmamman, utan det är hos avkomman du ser effekterna."
Artikeln är skriven av Liv Fahlén

liv.fahlen@svt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar