måndag 31 oktober 2011

Giftiga ämnen inom tandvården

I Miljömagasinet nr.43 2011 skriver Gert Brodén om boken Toxit Dentistry Exposed, som är skriven på engelska av tandläkarna Graeme och Lilian Munro-Hall. Tillsammans har de en klinik i Bedford, England, för behandling av patienter som är sjuka på grund av tandvårdsmaterial (amalgam, tandguld, titan, rotfyllningsmaterial med mera) och/eller infektioner i käkar och tänder.
Behandlingen har samlingsnamnet V-Tox. Detta innebär bland annat att amalgam och metallsanering görs under endast två dagar. Detta är möjligt eftersom patienten flera gånger under behandlingen får intravenöst C-vitamin med glutation. Dessutom skyddas patienten mot det kvicksilver som frigörs vid urborrning av amalgamfyllningarna, bland annat genom en näsmask med separat luft- eller syretillförsel.
En viktig del av V-Tox är även vitamin- och mineraltillskott samt kostomläggning. Socker och vitt mjöl måste elimineras från dieten. I boken betonas särskilt att man måste åtgärda kroniska infektioner i käkar, tänder och bihålor. Dessa funktioner kan finnas vid rotfyllningar och döda tänder. Dessutom finns infektioner i så kallade kavitationer, det vill säga håligheter i käkarna. Om kavitationerna orsakar smärta brukar de även kallas NICO-infektioner.
Till Munro-Halls mottagning kommer patienter som har fått vitt skilda diagnoser, bland annat Sjögrens syndrom, IBS, Hashimotos tyreoidit, MS, depressioner, ångest, tvångssyndrom, kronisk trötthetssyndrom, ME, allergier, eksem, hjärtproblem och även infertilitet. Dessutom kommer patienter som inte fått någon diagnos, men som uppvisar en lång rad symtom. I Sverige skulle sådana patienter betecknas som amalgamförgiftade.
Enligt Munro-Halls erfarenheter blir 80 procent av patienterna, med eller utan diagnos, betydligt bättre efter behandlingen med V-Tox. I boken åskådliggörs detta med 31 fallbeskrivningar.
De symtom som patienten utvecklar beror på det toxin (tillexempel kvicksilver, palladium, titan eller bakterietoxin) som patienten är utsatt för och den induviduelle genupsättningen och känsligheten hos patienten.
Samma toxiska belastning kan hos en person medföra MS, medan den hos en annan person kan medföra psykos.
Munro-Halls bok är en av de bästa översikter som skrivits som behandling av sjukdomar som orsakats av amalgam och andra dentala material samt av infektioner i käkar och tänder.
Boken är därför av stort intresse för både patienter, tandläkare och läkare. Den borde även läsas av sjukvårdspolitiker, eftersom de erbjuder en utväg ur det sjukdomspanorama som numera översvämmar sjukvården och försäkringskassorna.
Gert Brodén

Boken Toxid Dentistry Exposed kan beställas genom www.hallvtox.dircon.co.uk/book.html eller www.amazon.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar