tisdag 18 oktober 2011

Allergier ökar hos barn

Behöver vi lukta-gott-produkter, är vi medvetna om vad de innehåller? Kemikalier och flamskyddsmedel ska absolut ett litet barn aldrig behöva komma i kontakt med! Alla föräldrarna vill ta hand om sin lilla guldklimp, ge den kärlek och omsorg, men tänker vi på om alla kemikalier och gifter vi har omkring oss kan skada det lilla barnet som kan visa sig längre fram i livet, i någon form av allergi eller överkänslighet.
Jan Hammar skriver: "Undvik gärna sådant som innehåller parfym. Behöver föräldrar oroa sig för kemikalier?
-Jag tycker att de ska fundera lite på det. Men först vill jag säga att det är viktigt att de njuter av att de fått barn och att de är tillsammans med barnen och inte går och oroar sig hela tiden. Men lite ska de tänka på det, tycker jag, säger Jan Hammar, ställföreträdande generaldirektör på Kemikalieinspektionen.
De bästa tipsen?
-Jag tycker att när man köper kläder, lakan och örngott till barn, då ska man tvätta dem så att man blir av med överskottsfärgämnena. Tvättmedel, kan man gärna köpa någonting som är miljömärkt. När man använder hudvårdsprodukter, schampo, tvålar och liknande så titta gärna efter märkningen där också, till exempel astma- och allergiförbundets märkning, och om det finns konserveringsmedel och parfymer som kan vara allergiframkallande. Undvik gärna sådant som innehåller parfym.
Många barn tycker ju om smycken, speciellt flickor, och det finns ju väldigt mycket billiga smycken, som är importerade och de kan i värsta fall innehålla bly, för att man ska få lite tyngd i dem och det är någonting som man absolut ska undvika speciellt om barnen skulle suga på smyckena, för bly är ett riktigt farligt ämne, säger Jan Hammar.”
Hämtat från SVT 17 okt. 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar