torsdag 15 augusti 2013

Är det legalt att levera giftig mat till skolbarn


Att läsa debattinlägg som är sakliga och välskrivna är en fröjd. Många skolpolitiker och kostchefer vill inte inse hur viktigt det är att leverera näringsriktig mat till skolorna, de prioriterar istället en låg kostnadsbild och inser inte vikten av närproducerat och näringsrik kost för eleverna.

Skolmaten ska vara närproducerat och näringsrik och det kan inte storjordbruken och ”matfabrikerna” leverera.
Många storjordbruk förstör vår natur och miljö, de odlar sönder markerna med gifter och bekämpningsmedel. De ser bara avkastning och vinster, nu är det även tillåtet i Frankrike att odla genmodifierad majs, som säkert kan bli ett prejudikat även för de stora jordbruken i Sverige.
Den lilla bonden som vill odla ekologiskt, återger näringen till jorden genom att inte använda gifter och bekämpningsmedel.
De mikroorganismer som finns i den ekologiska jorden, där gynnas maskarna som bildar ämnen som gör att jorden klumpar ihop sig och för att maskarna ska trivas behövs växter.
I ett ekologiskt jordbruk finns en balans för den biologiska mångfalden och bevara jordbrukslandskapet, cirka 10% av jordbruksarealen odlas ekologiskt i Sverige.
Förutsättningar för att skapa ett ekologiskt, socialt, och ekonomiskt hållbart jordbruk på naturens villkor är tufft och kräver mycket av den ekologiska lantbrukaren.


Ann-Louise 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar