lördag 14 juli 2012

Sömnmedel ökar bland barn

Sömnmedel ökar bland barn och ungdom.
Föreskrivningen av sömnmedel till barn och ungdom har ökat med 170 % de senaste åren, enligt Socialstyrelsen.
Användning av melatoninläkemedel har nästa 5-dubblats - trots att Läkemedelsverket inte rekommenderar medlet till barn, skriver Svenska dagbladet i en artikel 12/7 2012.

Allt fler familjer tar hjälp av mediciner för att få barn att somna. Mellan 2006 och 2011 ökade antalet barn och ungdomar som fick sömnmedel från 5170 till 13 991 personer, det framgår av siffror som Socialstyrelsen tagit fram till SvD.

Men den stora ökningen står användningen av melatoninläkemedel för och då främst Circadin. Sömnmedlet introducerades för 4 år sedan - och efter det har utskrivningen pekat brant uppåt.
Vi ser en utveckling där läkare skriver ut allt mer sömnmedel till barn och unga. Går du till en vårdcentral så får du direkt piller utskrivna till ditt barn, istället för att man använder andra metoder, säger Mårten Gerle, sakkunnig i psykiatrifrågor vid Socialstyrelsen till SvD.

Som kommentar tycker jag det är viktigt att ifrågasätta varför behovet har ökat så snabbt, hur ser miljön ut i skolan och i hemmet?
Sätter man något samband mellan detta och all elektromagnetisk strålning som alla barn och unga utsätts för idag med all trådlös teknik som finns runt omkring oss varje dag dygnet runt.
Det har konstateras att många personer som tidigare drabbats av sömnsvårigheter eller annan överkänslighet, mår bättre när de minskat eller helt tagit bort all trådlös teknik, ett argument som fler bör göra.

Ann-Louise

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar