måndag 14 maj 2012

Vattnar du med bly?


Vattnar du med bly, ftalater & 

bisfenol A?

En amerikansk studie visar på förekomst av höga halter giftiga kemikalier i  trädgårdsredskap, knäskydd, handskar och vattenslangar. Av 200 testade produkter innehöll 2/3 nervgifter och hormonstörande ämnen,  t ex tungmetallerna bly och kadmium, plastkemikalien bisfenol A

(BPA), ftalater och flamskyddsmedel (!?).
30 % innehöll bly!
30 % innehöll 100 ppm* bly i minst en komponent, båda de vattenslangar som testats för mjuk-görande ftalater innehöll DEHP (förbjudet i barnprodukter), två innehöll det bromerade flamskyddsmedlet TBPH.
Det händer att barn dricker ur slangen när de leker. Ingen god idé**! Slangvattnet  innehöll upp till 18 gånger tillåten mängd bly i dricksvatten, 20 gånger den nivå som anses säker av bisfenol A samt 4 gånger för mycket DEHP.

Many-gardening-products-have-high-levels
Är det lika illa i Sverige?

Det finns vattenslangar i PVC-plast i svenska nätbutiker. PVC kan avge både bly och ftalater. Slangar har diskuterats i nätforumet saltvattensguiden. På Claes Olson hittar jag bomullshandskar med plastprickar som av lukten att döma skulle kunna innehålla hormonstörande ftalater. Det gäller även de droppslangar som uppmärksammades av ”Elisa” (och som hon inte längre vill vattna sina ekologiska grönsaker med). Se kommentar till Bisfenol i böngroddar.

Gammal hederlig gummislang?
Är gummislangen från esska fri från giftiga tillsatser? Hittade en i plast som påstås vara väldigt lite giftig från gardena Hm… 
*) ppm=del av miljonen
**) Det kan finnas bly i kökskranen också – se Lite blyvatten, tack!
Och hur är det med duschslangen? (Om Piggt o.klatschigt-i-trädgården, skrev Dn igår) BLOGGPOST permalink Bly i trädgårdsredskap!

Hämtat från Kemikaliedetektiven

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar