onsdag 14 mars 2012

Barn ska äta ekologisk frukt

Här om dagen gick man ut i SVT och talade om vikten att äta ekologisk frukt, alltfler prover av frukt och grönt innehåller mer bekämpningsmedel än gränsvärdet tillåter. Små barn bör därför äta ekologisk frukt och grönsaker, detta gäller även vuxna som är rädd om sin hälsa och välmående. Det anser allt fler forskare som studerat bekämpningsmedel i kroppen.
Av allt fler stickprover av frukt och grönsaker är det fler odlare som använder mer bekämpningsmedel än tillåtet, 2006 var 5 % över gränsvärdet och 2010 8 %, i vissa fall fanns det 20 olika gifter i samma frukt.
På Lunds Universitet har urinanalyser gjorts som visar att gifterna hamnar i kroppen.
Foster och barn är extra känsliga eftersom deras hjärna och nervsystem fortfarande utvecklas, därför skriver flera forskare att barn bör äta ekologisk frukt för att undvika bekämpningsmedel.
Det är många saker som tyder på att barn är en särskild riskgrupp, därför så viktigt med ekologiskt för barn säger Helle Raun Andersen, en av Danmarks ledande forskare på bekämpningsmedel.
Det finns saker som vi inte har koll på som t.ex hormonstörande ämnen, de ingår inte i riskbedömningen för bekämpningsmedel, säger Axel Mie som forskar på näringsinnehåll i ekologisk mat.
Forskarna stöder sig på studier av framför allt växthus- och grönsaksarbetare, som utsatts för höga doser bekämpningsmedel, som uppvisar bl.a nervskador, motoriska störningar och könsförändringar.
Mat till barn under 3 år har tuffa gränsvärden, men mat till barn på förskolor däremot finns inga särskilda krav.
Därför är det väldigt viktigt att vi skyddar barnen och att Livsmedelsverket sätter strikta gränsvärden på all kost, särskilt för barn.
Men Livsmedelsverket anser att dom tagit hänsyn till de gränsvärden som finns till barn, bedömningen är att låga halter som barn får i sig från konventionellt odlad frukt och grönt inte är skadligt för hälsan.
Med dagens gränsvärdering och den ökade kunskapen man har, ska det vara säkert med de generella gränsvärden som finns även för barn och gravida, säger Annelii Widenfalk, riskvärderare i på Livsmedelsverket.
Men forskarna pekar på att gränsvärdena kan vara för högt satta, det saknas testmetoder för effekter på hormon- och nervsystem och myndigheternas bedömning tar inte hänsyn till den samlade effekten av många gifter samtidigt. Bara för att klara gränsvärdena så är inte faran över, om man har under gränsvärdena för många ämnen kan det betyda något, säger Margareta Littorin.
Det finns djurförsök på kombinationseffekter av hormonstörande bekämpningsmedel, effekten på låga halter kan man se enstaka ämnen, men vid fler ser man markanta effekter. Det tycker jag man ska ta större hänsyn till än vad man gör, säger Helle Raun Andersen.
Kontentan av detta måste vara att helheten av alla ämnen, måste vare det som sätter gränsvärdet och inte enstaka ämnen.
Ann-Louise Kling Reiver

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar